Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Siyasal Bilgiler Fakültesi
Uluslararası İlişkiler Bölümü

Bölümümüz Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem Pekar CTBTO Sempozyumuna Katıldı

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem Pekar, Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) tarafından 21 Mayıs-1 Haziran 2018 tarihleri arasında Viyana’da düzenlenen ‘Bilim ve Diplomasi Sempozyumu’na uluslararası örgütün tam finansal desteği ile katıldı. 2 hafta süren Sempozyuma katılan bilim adamları, diplomatlar, akademisyenler ve uzmanlar, örgütün sahip olduğu sismik, hidroakustik, infrasound ve radyonüklid teknolojiler ve bu teknolojileri kullanan 337 adet uluslararası gözlem istasyonu aracılığı ile nükleer patlamaların tespit edilmesi üzerine panellere katıldılar.

CTBTO tesislerinin ve Viyana Teknoloji Üniversitesi- Atominstitut bünyesinde bulunan TRIGA Mark-II nükleer araştırma reaktörünün de ziyaret edildiği sempozyumda katılımcılar, Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması’nın uluslararası barış ve güvenliğe yaptığı katkılar konusunda toplumsal düzeyde bilincin arttırılmasına yönelik çalışma grupları oluşturarak sunumlar gerçekleştirdiler.

Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve nükleer silahsızlanma alanlarında uzman kişilerin katıldığı sempozyumda gelecekte meydana geldiği varsayılan bir sismik olayın nükleer bir patlama olduğu şüphesiyle CTBTO Genel Kurulu’nda görüşülmesine dair bir simülasyon da gerçekleştirildi.

Dr. Pekar ayrıca Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sayın Ahmet Muhtar Günü makamında ziyaret ederek uluslararası güvenlik ve CTBTO konularında görüş alışverişinde bulundu.